středa 6. srpna 2008

Vzpomínky na Sókrata

Nejen Platón, ale i Platónův současník Xenofón psal sókratovské dialogy. Xenofón zdaleka není Platón, ale i on se dá číst a dokonce si i něco z jeho knih odnést. Namátkou jsem zařadil malou ukázku.

Sókratés, Glaukón

Sókr.: Ty sis tedy usmyslel, Glaukóne, že se staneš hlavou obce?

Gl.: Ano, Sókrate.

Sókr.: To je věru krásné předsevzetí, snad nejkrásnější, k jakému se může člověk rozhodnout. Je přece jasné, že podaří-li se ti to, budeš mít možnost dosáhnout všeho, po čem zatoužíš, budeš schopen prospívat svým přátelům, dodáš lesku své rodině, zvětšíš svou vlast, budeš slavný nejprve ve své obci, pak po celém Řecku a možná i mezi barbary, tak jako Themistoklés, a ať budeš kdekoliv, všude se na tebe budou lidé dívat s obdivem. Není snad jasné, že chceš-li si získat čest, musíš napřed vykonat pro obec něco dobrého?

Gl.: To je samozřejmé.

Sókr.: Tak to proboha před námi netaj a prozraď nám, čím začneš při konání dobra pro obec! Kdybys chtěl přivést dům svého některého přítele k rozkvětu, nepokusil by ses mu pomoci k většímu bohactví? Nepokusíš se učinit bohatším i obec?

Gl.: Rozhodně ano.

Sókr.: A nebude bohatší, když se zvětší její důchody?

Gl.: To bych řekl.

Sókr.: Tak mi řekni, z jakých zdrojů má teď obec příjmy a jak jsou veliké. Je jasné, že jsi o tom přemýšlel, aby ses mohl postarat o nápravu, kdyby některý pramen vysychal, případně o náhradu, kdyby některý vyschl nadobro.

Gl.: Na to jsem namouduši ještě nemyslel.

Sókr.: Když ses k tomuhle ještě nedostal, pověz mi aspoň něco o obecních vydáních, protože je jasné, že máš v úmyslu zbytečná vydání zrušit.

Gl.: Ani na to mi ještě nezbyl čas.

Sókr.: Tak už nemysleme na to, jak obohatit město. Jak by se také mohl zabývat těmito problémy někdo, kdo nezná ani příjmy ani vydání.

Gl.: Je přece možné, Sókrate, obohatit město na úkor nepřátel.

Sókr.: To je nepochybné, musíme však být silnější než oni. Kdybychom byli slabší, ztratili bychom i to, co máme.

Gl.: To je pravda.

Sókr.: Kdo tedy bude mluvit v radě o válce, musí znát vojenskou sílu vlastního města i nepřátel, aby v případě, že má jeho město převahu, radil k útoku na nepřátele, a v případě, že je slabší, doporučil opatrnost.

Gl.: To je správné.

Sókr.: Tak nám nejdřív vylož, jaké jsou pozemní a námořní síly nepřátel.

Gl.: Při Diovi, to ti přece nemohu říci jen tak z hlavy!

Sókr.: Jestli jsi o tom tématu něco napsal, přines nám to, velmi rád si to poslechnu.

Gl.: Ale vždyť já to ještě ani napsané nemám!

Sókr.: Budeme tedy musit prozatím nechat stranou i poradu o válce; vzhledem k tomu, že jsi v otázkách správy úplný začátečník, asi jsi je pro jejich rozsáhlost ještě nemohl důkladně prozkoumat. Vím však, že ti už dávno ležela na srdci bezpečnost státu a že víš, kolik strážných stanovišť je takových, jaká mají být, a kolik strážných se ke svému úřadu hodí a kolik ne, a že doporučíš stanoviště potřebná zvětšit a zbytečná zrušit.

Gl.: Jak je Zeus nade mnou, já bych zrušil všechna, protože chrání zemi tak, že se krade kdeco,

Sókr.: Ale když zrušíš stráže, nemyslíš, že kdo bude chtít, bude moci nejen krást, ale i veřejně loupit? To, co tvrdíš, jsi zjistil sám na vlastní oři, anebo odkud víš, že hlídají špatně?

Gl.: Myslím si to.

Sókr.: Neměli bychom se i o tomto poradit teprve tenkrát, až se nebudeme jen domýšlet, ale až už to budeme přesně vědět?

Gl.: Snad to tak bude lepší.

Sókr.: Pokud vím, tak ve stříbrných dolech jsi také ještě nebyl, takže nemůžeš říci, proč teď vynášení míň než dřív.

Gl.: Ještě jsem se tam nedostal.

Sókr.: Říká se, že to tam není zdravé, a tak stačí se na to vymluvit, kdokoli bude třeba o tom v radě hovořit.

Gl.: Ty se mi posmíváš!

Sókr.: Je tu však jedna věc, o které vím, že ses jí důkladně zabýval: na jak dlouho stačí k obživě našeho města obilí, které se u nás urodí, a kolik ho je na celý rok ještě zapotřebí. O tom musíš mít přehled, aby ti nikdy neuniklo, kdyby byl v městě nedostatek, ale abys poradil, jaká potřebná opatření by bylo vhodné učinit, a tím abys obci svými vědomostmi pomohl a zachránil ji.

Gl.: Jestliže se bude třeba starat i o takové věci, bude to práce nad moje síly.

Sókr.: Jestliže chceš sklízet v obci slávu a obdiv, pokus se všemi prostředky zístak si znalosti toho, čemu se chceš věnovat. Vynikneš-li v tom nad ostatní, pak mě nepřekvapí, dosáhneš-li úplně snadno, po čem toužíš, jestliže se pokusíš být politicky činný.


Xenofón – Vzpomínky na Sókrata

Žádné komentáře: